1/3

De eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog (2014-2018) wordt in het weekend van 11 november 2018 op een bijzondere manier afgesloten. Verschillende partners werkten samen aan een driedaags totaalprogramma dat een ingetogen en universele vredesboodschap uitstraalt. Dit project is een initiatief van de Vlaamse Regering in samenwerking met de stad Ieper en het In Flanders Fields Museum, de gemeente Zonnebeke en het MMP1917, de Last Post Association en Westtoer.

Vrijdag 9/11

17u-18u

Optocht Assembly -

Memorial Chairs 

Lakenhalle - Astridpark, Ieper

18u30

Elfnovemberlezing 

door Kader Abdolah

Stadsschouwburg, Ieper

20u30

Concert The Great War Remembered

Sint-Maartenskathedraal, Ieper

UITVERKOCHT
 

programma

 

Zondag 11/11

9u30       

Eredienst

Sint-Maartenskathedraal, Ieper

10u

Vertrek Poppy Parade

Vandenpeereboomplein, Ieper

10u30

Plechtigheid aan het Belgisch Monument 

Coomansstraat, Ieper

11u

Extra Last Post
Menenpoort, Ieper 

14u30

Concert The Great War Remembered 2018 
Sint-Maartenskathedraal, Ieper 

UITVERKOCHT
17u

Concert The Great War Remembered 2018 
Sint-Maartenskathedraal, Ieper

UITVERKOCHT

20u

Officiële Last Post
Menenpoort, Ieper 

Zaterdag 10/11

8u-15u   
Herdenkingsmars tussen

Somme en Ijzer
Fenix - Leopold III-laan, Ieper,

info: www.toerisme-ieper.be   
18u

Passchendaele Ceremony

met fakkeltocht 

Crest Farm Memorial,

Canadalaan Passendaele        
21u

Concert Distortion, a Hymn to Liberty 

met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve

Kasteeldomein van Zonnebeke

Praktische informatie (Ieper)

Het weekend van 9-11/11 belooft een topweekend te worden voor de regio.

Op 11 november is een groot deel van het stadscentrum verkeersvrij van 8.00 uur tot 21.00 uur.

Tijdens het Wapenstilstandweekend geven we u volgende tips:

Als u met de auto komt, raden wij u aan de gratis parkeerplaatsen te gebruiken: Tulpenlaan,

Rijselpoort, parking Picanol (Steverlyncklaan) en Haiglaan.

Het marktplein kan te voet worden bereikt vanaf het treinstation en de

parkeerplaatsen in minder dan 15 minuten.

11/11

Extra Last Post
Menenpoort, Ieper

Sinds 1928 wordt de Last Post geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door de klaroeners van de Last Post Association de Last Post geblazen. Op 11 november om 11u vindt een extra Last Post plaats als herdenking aan Wapenstilstand.  Om 20u is er dan de officiële Last Post.

I'M AN ORIGINAL CATCHPHRASE

I’m a paragraph. Double click here or click Edit Text to add some text of your own or to change the font. This is the place for you to tell your site visitors a little bit about you and your services.

 

10/11

Passchendaele Ceremony

met fakkeltocht

De Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917 betekende het einde van de Slag bij Passendale.De gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 herdenken dit jaarlijks met een plechtigheid aan het Crest Farm Memorial en een fakkeltocht. De optocht volgt het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale.

10/11

Herdenkingsconcert

Distortion, a Hymn to Liberty

met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve

Kasteeldomein, Zonnebeke

In 2014 heeft de Vlaamse overheid aan Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen de vraag gesteld om samen een werk te componeren voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De drie componisten – met drie verschillende muzikale achtergronden – zijn aangesproken om samen tot één geheel, één hymne, te komen. Na veel lectuur, historische research, gezonde discussies en creatief overleg werd uiteindelijk een rode draad gevonden. Distortion, a Hymn to Liberty was geboren. De titel spreekt voor zich. Om als mens en als volk tot de ultieme vrijheid te komen was er distortion. Velen waren losgerukt van alle banden en wisten niet meer wat boven, onder, goed of slecht was. Vechten voor vrijheid, op zich al een contradictie, was destijds broodnodig om te (over)leven. Het is een uniek muziekstuk geworden waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling heeft gegeven aan het thema ‘vrede en vrijheid’. De drie componisten hebben onafhankelijk en in volledige vrijheid gewerkt. Hun enige bindmiddel was een uitgesproken liefde voor een lyrische muzikale taal en een oeverloos respect voor elkaars talent. Het resultaat is een mozaïek van unieke sferen, pakkende emoties en geraffineerde klankkleuren geworden. 

Tickets voor dit concert via deze link

Gemeente Zonnebeke – Toerisme 

Memorial Museum Passchendaele 1917

Berten Pilstraat 5A | 8980 | Zonnebeke 

Tel +32 (0)51 77 04 41

www.passchendaele.be

9/11 en 11/11

Concert

The Great War Remembered 2018

Sint Maartenskathedraal, Ieper

ALLE CONCERTEN ZIJN UITVERKOCHT

Jaarlijks organiseert de Last Post Association op 11 november het concert ‘The Great War Remembered-concert’ in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Dit concert wil bijdragen tot herdenking door de tijd 100 jaar terug te draaien en het publiek in de atmosfeer van de Groote Oorlog onder te dompelen. Instrumentale en vocale muziek van de bovenste plank, in combinatie met originele WO 1-beelden maken dit concert uniek. De 1.800 bezoekers ervaren letterlijk een muzikale evocatie van de Eerste Wereldoorlog, in het unieke decor van de Ieperse kathedraal. Het concert naar aanleiding van 11/11/2018 krijgt een nog nooit geziene artistieke invulling. Namen als Ralph Mc Tell, Wannes Cappelle en Piet Goddaer leggen extra nadruk op de bijzondere editie van dit gebeuren. De klassiekers van deze concertreeks blenden schitterend met deze vermaarde artiesten en Koninklijke Harmonie Ypriana.

Last Post Association
Menenpoort  |  Ieper

www.gwr-concert.be

 
 
 

9/11 - 11/11

Kunstinstallatie

Assembly - Memorial Chairs

Astridpark, Ieper

Van augustus 2014 tot augustus 2018 reisden vijf oude stoelen van de kerk van Passendale, samen met een register met meer dan 174.000 namen van Britten en Ieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen in België, doorheen Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland. Op 23 locaties konden bezoekers persoonlijke verhalen en bedenkingen neerschrijven bij namen in het register. Vanaf 23 augustus 2018 is deze installatie van de Britse kunstenares Val Carman te zien in het In Flanders Fields Museum. Op 9 november om 17u30 worden de vijf kerkstoelen overgebracht

naar het Astridpark. Ze worden gevolgd door stoelen uit de bijna 130 landen in de wereld waar mensen geboren werden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België het leven lieten. Bij elke stoel komt een lantaarn met kaarslicht; op het glas staat de naam van het land van herkomst, en de afstand van daar tot Ieper. De afstand staat symbool voor de reis die de slachtoffers maakten tussen geboorte en dood. Zoals de lege stoelen symbool zijn voor de lege plek die de slachtoffers in hun families achterlieten. De stoet van stoelen en lantaarns wordt verlicht door driehonderd bietenlantaarns, die kinderen traditioneel voor het feest van Sint-Maarten maken. Het herdenken en het kinderfeest die in Ieper al zo lang samenvallen op 11 november, komen hier voor het eerst samen.

Stad Ieper - Toerisme - In Flanders Fields Museum

Grote Markt 34  |  8900 Ieper  |  België

Tel: +32 (0) 57 23 92 20

www.ieper.be  |  www.toerisme-ieper.be  
www.inflandersfields.be

 
 
 

© 2017 EVENTS OUTSIDE THE BOX

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now